Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır

Yurtdışından telefon alacak olanların Türkiye’de telefonu kullanabilmeleri için yurtdışı telefon kaydı nasıl yapılır yazımızla sizlere adım adım her aşamasını anlatmaya karar verdik. Bugüne kadar bir kere hariç diğer tüm telefonlarımızı yurtdışından aldık. Genelde yurtdışından telefon almaya bir çok insan yanaşmaz. Çünkü yurtdışından alınan telefonun garantisi olmadığından bu riske girmek istemezler. Biz seferinde riske girmemize rağmen aldığımız hiçbir telefonda sıkıntı yaşamadan kullandık. Şimdi sırasıyla yurtdışından alınan telefon kaydının süresi nedir, telefon kaydı nasıl yapılır, yurtdışı telefon kayıt ücreti ne kadar ve aklınıza takılan her sorunun cevabını vermeye başlayalım.

Yurtdışı Telefon Kayıt Bilgileri Nelerdir

> Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 120 gün geçmemiş olmalı. Yani yurtdışından gelen telefonun 120 gün (4 ay) içinde e-devlet üzerinden imek kaydını yapmalısınız. E-devlet şifreniz yoksa kimlik kartınızla en yakın PTT’den e-devlet şifrenizi alabilirsiniz.

> Eğer telefon kaydı yapılacak pasaport adına 3 yıl içinde başka bir telefon kayıt ettirilmişse telefonun kayıt edildiği tarihten itibaren 3 yıl geçmesiyle yeni telefon kaydı yapılabilir. Yani her pasaport için her 3 yılda bir kayda izin verilmektedir. Telefonun imek kaydı için pasaport sahibinin e-devlet bilgileri ile sisteme girip Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bölümünden imei kaydını yapabilirsiniz. Imei numaranızı doğru yazdığınızdan emin olun. Çünkü düzeltme seçeneği yoktur. Buna ilişkin harç iadesi geri ödenmemektedir.

> E-devlet sitemindeki Gelir İdaresi Başkanlığı sayfasından telefon harcını yatırmanız gereklidir. Harç yatırılırken gerekli bilgiler şunlardır; TC numarası, 15 haneli imei numarası ve pasaportta yazıldığı gibi isim-soyisim.

Yurtdışı Telefon Açtırma – Kaydı Nasıl Yapılır

Şimdi bu yazdıklarımız genel bilgilerdi. Telefon kaydı için aşağıdaki listeyi adım adım uygulamanız gerekiyor;

> E-devlet şifreniz olacak

> E-devlet’e t.c numaranız ve ptt’nin zarf içinde verdiği şifreyi kullanarak giriş yapın.

> Telefon kayıt harcını 20.000 TL ödeyin. Bunun için İnteraktif Vergi Dairesi ya da E-devlet sayfasından online ödeyebilirsiniz. Ya da Vakıflar Bankası, Garanti Bankası, Denizbank, HSBC ve Halk Bankasına gidip ödeme yapabilirsiniz.

> E-devlet üzerinden telefonun imei numarasını kaydedin. Imei numarası telefon kutusunun arkasında yazılıdır. Ya da telefonunuzdan *#06# yazıp arama tuşuna basarak imei numaranızı öğrenebilirsiniz.

Yurtdışı Telefon Harcı Ne Kadar

Imei kayıt ücreti 2023 temmuz tarihinde alınan karar doğrultusunda 20.000 TL olarak belirlendi.

Yıllara göre harç tutarları ne kadarmış ona bakalım;

2015 yılı : 131,50 TL

2016 yılı : 138,80 TL

2017 yılı : 149,20 TL

2018 yılı :170,70 TL

2018 Kasım ayı : 500 TL

2019 yılı : 618,60 TL

2019 Temmuz ayı : 1500 TL

2022 yılı: 1838,70 TL aynı yıl 2732 TL

2023 yılı: 6091 TL 2023

2023Temmuz ayı: 20.000 TL

İnternetten Telefon Kaydı ve Harç Ödemesi Yapabilir Miyim?

Turkiye.gov.tr isimli web-siteden e-devlet sistemine giriş yaparak her iki işlemi yalnızca bu sayfa üzerinden yapabilirsiniz. E-devlet sayfasındaki arama butonuna imei kaydet ya da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu diye aratabilirsiniz. Yine arama butonuna telefon harç ödeme diye yazınca Gelir İdaresi Başkanlığı sayfasından harç ödemenizi yapabilirsiniz.

Yurdışından Gelen Telefonu Kayıt Etmeden Kullanabilir Miyim?

Yurtdışından getirilen telefonları kayıt ettirme süresi ülkeye giriş yaptıktan sonra 120 gündür. Bu süre içinde telefonu kayıtsız kullanabilirsiniz. Ancak 120 günü aşmanız halinde kayıt yapılamayacağını da sakın unutmayın.

Pasaportsuz Telefon Kaydı Yapabilir Miyim?

Pasaportsuz telefon kaydı kimlikle gidilen ülkeler için geçerlidir. Kıbrıs, Ukrayna ve Gürcistan’a kimlik seyahat edebildiğimiz için bu ülkelerin herhangi birinden aldığımız telefonu pasaporta gerek olmadan kimlik numaramız ile kaydedebiliriz.

Başkasının Papasportuna Telefonumu Kaydettirebilir Miyim? 

Yurtdışına gittiniz ve kendiniz için ya da başkası için telefon alıp getirdiniz. Telefonu kimin kullanacağının hiçbir önemi yoktu. Getirilen telefonun yurtdışına giriş-çıkış yapılmış herhangi bir pasaport üzerinden kayıt ettirebiliyordunuz. Örneğin ailenizden biri yurtdışından size hediye telefon aldı. Telefonu getiren kişi kendi pasaport ve e-devlet bilgileri ile telefonu kendi üzerine kayıt ettirip kayıt edilen telefonu siz kullanabiliyordunuz. Ya da telefonu getiren kişinin pasaportuna telefon kayıt hakkı yoksa yurtdışına çıkıp ülkeye giriş yapacak başka birinin pasaportuna da kayıt işlemi yapabiliyordunuz. Tabi bu süreçte telefonu sakın açmamak kaydıyla!

Ama Mayıs 2019 tarihinde alınan kararla artık bu uygulamaya son verildi.

Yurtdışından Telefon Almak Mantıklı Mı?

Bizce yazının en önemli kısmı bu sorunun cevabında. Eğer Türkiye’den alınacak telefon  ile yurtdışından alınacak olan arasında fiyat analizi yaparsak hala yurtdışından Türkiye’ye göre daha ucuza telefon alınabilmektedir. Ancak 1000-1500 TL ucuza almak bizi artık kara geçiren bir durum olmaktan çıktı.

Niye? Çünkü telefonu Türkiye’ye getirdikten sonra sim kart sahibi ve pasaport sahibinin aynı kişi olması gerekiyor. Bu şu demek olur da yurtdışından aldığınız telefonu satmaya kalkarsanız kimse telefonu satın almaz. Alsa dahi kendi sim kartını takıp kullanamaz. Dolayısıyla el mahkum, bundan böyle telefonlar Türkiye’den alınacak 🙁

More from the blog

Sonbahar Tatili İçin En Güzel Rotalar – 8 Enfes Rota

Yaz mevsiminin bitişiyle sonbahar tatili için en güzel rota araştırmalarına başladıysanız dört mevsimin en güzel renk kartelasını gözler önüne sunan bu dönemi kaçırmamalısınız. Yavaş...

Telefonla Nasıl Güzel Fotoğraf Çekilir

Akıllı telefonla güzel fotoğraf çekmeyi kim istemez ki. O halde size göz alıcı fotoğrafları elinizdeki ufacık aletle nasıl çekebilirsiniz gelin tüm püf noktaları anlatalım....

En İyi 10 Seyahat Uygulamaları

Seyahat planlanlamanızı mükemmel bir şekilde tamamladınız fakat en iyi seyahat uygulamaları hakkında net bir fikir sahibi değilseniz kendi kullandığımız en iyi 10 seyahat uygulamaları...

İstanbul Yeni Havalimanı Nerede Nasıl Gidilir

İstanbul Yeni Havalimanı hakkında en aldığımız diğer bir soru da İstanbul Yeni Havalimanı Nerede ? İstanbul Yeni Havalimanı'na Nasıl Gidilir ? Enine boyuna tüm...