Zanzibar Adası Baharat Turu

Adanın tropik iklimi ve toprağının verimliliği sayesinde karabiber haricinde diğer çeşitli baharatların; biber, zencefil, kimyon, tarçın, vanilya üretimi ile ada zamanla Baharat Adası olarak anılmaya başlanmıştır.

Fildişi, karabiber, coconut ve köle ticareti Zanzibar ekonomisinin gücünü temsil etmiştir. Zanzibar bitki örtüsü ve çeşit çeşit baharatları sayesinde Doğu Afrika’nın en zengini olmakla birlikte dünyanın en büyük karanfil üretimine ev sahipliği yapmıştır.

Zanzibar’da ikinci günümüzü Baharat Turu – Prison Adası olarak kombin ettik. Adanın her yerinde baharat bahçeleri var. Bizde bunlardan birine girdik.

Rehber ve çiftlikteki bir gencin de bize katılmasıyla sırasıyla tüm baharatlar tanıtılıp, nasıl yetiştirildikleri anlatıldı. Şimdi burada hepsini tek tek anlatmanın gereği olmadığını düşündüğümüz için yalnız bize değişik gelen baharat ve bitkilerden söz etmek istiyoruz. Ayrıca Nisan ayı ölü sezon olduğundan bir çok baharatın bu dönem içerisinde yetişmemesi bu baharatları görmemizi engelledi.

Zanzibar Baharat Turu

Sırasıyla yetiştirilen baharatlar;

Karabiber – Black Pepper Pilipili Manga

Kakule – Cardamom – iliki

Kimyon – Caraway – Kisibiti

Kişniş – Cilantro – Dania (maani ya giligilani)

Tarçın – Cinnamon – Mdalasini

Karanfil – Cloves – Karafuu

Kişniş Tohumu – Coriander Seds – Giligilani/Kitimiri

Kimyon – Cumin – Binzai ya Pilau

Köri – Curry – Binzari

Zencefil – Ginger – Tangawizi

Limon Otu – Lemon Grass – Mchaichai

Hindistancevizi – Nutmeg – Kungumanga

Safran – Saffron – Zafarani

Tatlı Biber – Sweet Pepper – Pilipili Hoho

Zerdeçal – Turnemic – Binzari Manjano

Karanfil; diş için iyi geldiğini biliriz ama karın ağrısına iyi geldiğini bilmiyorduk, öğrenmiş olduk.

Muzungu Banana – Kırmızı Muz: Bildiğimiz sarı muzdan daha sağlıklı ve daha lezzetli olan bu çeşit muz karoten ve C vitamin içermektedir.

Karabiber: Sarmaşıkta yetişiyor. Rengi yeşil, olgunlaşmaya başladıkça renk koyulaşıyor.

Langi Langi: Chanel Coco No.5 parfümünün esansı. Hindistan’dan gelen bitkidir.

Achiote Aca Lipstick Fruit : Uzakdoğu’da çok severek yediğimiz Rambutan meyvesinin sanki aynısıydı. Evet dış görünüşü tamamen aynı fakat kesince içinde ufak taneleri olan çekirdekleri var. Bu çekirdekleri parmağımızla ezip her bir çekirdeği patlatarak ortaya kıpkırmızı boya çıkıyor. O yüzden adına doğal ruj diyorlar.

Zanzibar Baharat Turu

Coconut ağacına nasıl çıkıldığına şahit olduk, bize oldukça enteresan geldiği için anlatma ihtiyacı hissettik. Bizimle beraber gezen çocuk ayaklarına halat kalınlığında ipi bağlayarak ağacın en tepesine kadar garibim kan ter içinde tırmanıp coconutlarımızı aldı. Aşağı inip içelim diye hepsini bir güzel ustalıkla kesti.

Baharat turunun bittiği noktada ufak tezgah kuruluydu. Ufak paketler halinde her türlü baharatı ve aynı zamanda ananas, vanilya, jasmin esansları da bulmak mümkün. Alışveriş yapacaksanız tek tek fiyat sormak yerine almak istediklerinizi sepetinize doldurun ve toplu pazarlık yapın. Biz 4 esans ve 15 baharata 45 dolar ödedik.

İstanbul’a döndükten sonra yaptığımız birkaç yemeğe bu baharatları kullandık ve muhteşem bir tat verdi. Yemeklerde baharat seviyorsanız mutlaka alın.

Zanzibar Baharat Turu

Turumuzu tamamladıktan sonra baharatları o kadar tanıttılar şimdi de tadına bakma zamanı. Yerel bir eve misafir olduk, evin hanımı biz gelmeden yemeklerimizi hazırlayıp hepsini teker teker kapaklı saklama kaplarına koymuş, yer soframızı hazırlamış bizleri bekliyordu. Oldukça lezzetli yemekler yedik. Aslında Afrika da yemek bulamama sıkıntısı yok, tek sorun yemeklerin yapıldığı hijyenik olmayan ortamlar.

Yediğimiz leziz yemeklerin yapıldığı mutfak hijyeni tarif etme bakımından güzel bir örnek

Baharat turumuzun sonuna geldik. İstanbul’dan yanımıza getirdiğimiz bir bavul kıyafeti dağıtmak için rehberimiz Adam ile karar verdiğimiz üzere 2010 yılında kurulan bir çocuk esirgeme kurumuna doğru yola çıktık. Önce içeri girmek ve eşyaları dağıtmak için iznimizi aldık.

Zanzibar Baharat Turu

Çocuklarla ilgilenen görevli kadın hepsini genişçe bir salona çağırıp oturttu ve sırayla vermemizi rica etti. Tüm kıyafetleri ve yiyecekleri sırayla dağıtıp, onlarca ailesiz çocuğu mutlu edebilmek ve biraz olsun değerli olduklarını hissettirebilmek bizim için değişik ve anlatılmaz bir tecrübeydi.

Yarım günlük turumuz böylelikle sona erdi ve artık Prison Adasına gitme vakti.

More from the blog

ZANZİBAR’A NE ZAMAN GİDİLİR

"Zanzibar'a ne zaman gidilir?" sorusu, kişisel tercihlerinize, tatil amaçlarınıza ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Plaj tatili için en uygun zamanı belirlemek için aşağıda...

ZANZİBAR ADASI GEZİ REHBERİ

Bugüne kadar gelmiş geçmiş en detaylı Zanzibar gezi rehberi ile sizlerleyiz. 2012 yılında ilk Zanzibar gezimizden sonra ikinci gidişimiz Kenya-Zanzibar turunu organize etmemiz ile...

Zanzibar Adası Kumsalları

Zanzibar'a ayak bastığımızdan beri hep bir yerleri gezme, keşfetme halindeyiz. Şükür sonunda gezilecek yerleri tamamlayıp son iki gün deniz, kum ve güneş üçlüsü ile...

Zanzibar Prison Adası

ZANZİBAR PRISON ADASI - CHANGUU Baharat Turumuzu bitirip yarım gün olarak planladığımız Prison Adasına doğru yola çıktık. Önce Stone Town'a oradan da kayıktan bozma ufak tekne ile...