Hera dosdoğru yürüdü Gargaran doruğuna, İda’nın en yüksek tepesiydi bu. Bulutları devşiren Zeus onu gördü. Görür görmez aşk sardı düşünceli kafasını….
Homeros, İlyada
Homeros, İlyada destanında böyle bahseder Zeus’un Hera’ya aşık olduğunu. İşte Zeus Altarı Zeus’un Hera’ya aşık olduğu, yaşadığı, savaşları buradan izlediği yerdir.
Zeus Altarına giden patika yoldan Adatepe Köyü manzarası
Dede Tepe üzerindeki Zeus Altarı olarak adlandırılan büyük kaya parçasının işlenmesiyle oluşturulan yer Antik Yunan döneminde kurban törenlerinin yapılmakta olduğu mistik bir tepe. Altar’a kaya kütlesine oyulmuş merdiven sayesinde çıkıp oturma platformu, sunak nişlerini ve su sarnıcını görebilirsiniz. Sunağın yanındaki yöre halkının inanmakta olduğu yatır’da görülebilir.
Çanakkale Küçükkuyu ilçesinin yalnız 3 km uzağında bulunan Zeus Altarına bin yıllık zeytin ağaçlarının arasından dağ yolunu izleyerek varıyoruz. Adatepe Köyü’nden 500 metre geride girişi olan Zeus Altarı kapısından girdiğimiz anda zeytin ağaçları yerini çam ağaçlarının gölgesine bırakıyor. Uzunca bir patika yolu izledikten sonra varılabilen sunağa dilerseniz girişteki atlar sayesinde yorulmadan da gidebilirsiniz. Senelerce yürüyerek çıktığımız sunağa bu sefer at tepesinde gitmeye karar verdik. Kişi başı 10 TL vererek ilk at deneyimini yaşamam da buraya kısmet oldu
Akşam gün batımını şarap ve kadehlerini alıp sunağın altındaki kaya üzerine uzanıp Edremit Körfezi ve Lesvos (Midilli) adasının keyfini doyasıya çıkabileceğiniz otantik bir yerdir.
Bu manzarayı izlerken anın tadını mı çıkaralım yoksa yıllar geçtikçe kesilen zeytin ağaçlarının yerine gelen betonlaşmaya mı üzülelim bilemiyoruz. El atılmadık yer kalmadı bari Kaz Dağlarına el atmayın. Türkiye’nin en fazla oksijenini sağlayan güzelim tabiatı yok etmeyin!!!
Zeus Altarı girişi ücretsizdir.